prooooooT~

Ahad, September 13, 2009

esei minggu ini

ako kt tepeng skang.lepak gumah dell.semlm bangkit dr mimpi y hot je dell kasi ako jubah*kaler itam* suh pakai g gumah makNdak ye.jubah??wahwahwah.last pakai form4 kowt*skola agame.wajib de jubah!form5 jubah da ilang.de budak tgn kurap kudis2 skit cuwik kt ampaian.hampas gas btoi!*pas ciap2 pas zohor kami pom gerak bsame merc babanye dell y ofkoshnye baba y drive.ako folo jah tnpe tawu kemane arah tujunye kami.di sini barsame kami juge wawa n cikcik*kakak2 del y cumil2 blake*.jam5 smpainye kami k felda besout*nme ala2 omputey y kasi nme kg ni.haha*cantek dan bosa gumah makNdak cam tuan die.ustazah salasiah pye gumah.

lepak sat.then kedapo ciapkn hidang buke pose.byk makNdak msk.de agar2 de lauk pauk de mee rebus de kuih lopis.dan toksom wat nasik krabu.toksom=nenek dell.toksom ni byk rules kt dapo.mcm2 weiii!smpi dell xkc ako potong tembikai dpn toksom.so toksom sndr y potong.ehe.cian toksom*bese la owg tue mmg cewet didapo dan dimane jue.sme la ngan wan ako!uhu*pastu ako angkut la segala bagai lauk pauk dan mknn2 y sedia ade ke kain seperah y dibentang.


1.ako ltk je cam bese.men ltk je la lauk2 tu.
pahtu cikcik pom ate"dian,hang kasi can2tek skit susun oke?6t toksom tgk......"
"camne wawa?"
"nak can2tek bese owg gumah ni susun y smbal tu letak tgh2 then laukpauk keliling die."
"0oo.."
"ag satu dian.y bkas kace tuk sblh laki pahtu bubur ngan dedgg tu sblh laki je pahtu kueh2 kering xyah letak ag"
"okew.*rules toksom.ehe*"
2.ako susun cam wawa suh.pelik gak sbb y smbal tu kocik dan y lauk2 2 bosa.mne stabil nk kc bentuk cam ala2 munge bkelopak.haish!xpe folo da rules jah
dtg makngah n maklong ngan laukpauk len plak.uhu
"dian kte susun due btentangan lak.gilir2.lauk koring pahtu lauk basah pahtu lauk koring pahtu lauk basah dan diulang-ulangi beterusan smpi penuh kain tu"
"har?gane?oooow g2.."
"hang susun gini g2 dan blabla bla..."
"okew.pehe2"
3.ako susun due due.laukpauk disusun bduet spt gamba hiasan diatas.*gamba itu adalah hasil sususan ke3 aka sususan akhir.fuh~cantek kn ako susun??kn?kn?*

list hidangan buke pose
kurma wajib.sikrabu.sikputey.sambal belacan.sambal asam lada.bawal goweng.ulamulam.keli masak merah makngah.sayorputey makNdak.dagging rendang maklong.buburNasi maklong.dgg rebuih makNdak.jering makNdak.pajeri nenas makngah.meerebuih makNdak.dgg masak kumak makngah.kueh2 makNdak*puding laici.kueh lopeh*.kueh2 maklong*kuew kacang dal*.tembikai.tu je kowt.ehe.meriah!!

pas setel susun2 tu ako duk sblh toksom.sembg2 sengih2 kerang wangi.aha.baek je toksom walopom pnuh ngan rules.hee.bacaan yassin bekumandang*bacaan oleh baba,paklong,pakngah,paklang,pakNdak without pakteh.6family today.gamai kn?*pas dorg berYassin.sume2 kedepan hidangan tggu bang.bang.dan makan.sodap!*xpose cam pose.aha*

bawak pewot da sarat kedapo.mulekn operasi kerajinan di sinky.*perghhh gajin nk gler syiot!!gumah sndri xcam ni kowt.*pas mgrib smbung 2nd trip operasi kerajinan.byk gler pinggan mangkuk piyuk blange.dan selesai.mkn2 kueh minum ayer.dan balik dan tlelap ngan lena di kete.wawa cikcik dell dan baba kutuk ako pom lasum xsedo.mati

ilmu hari ini : loghat perak keutaraan, rules toksom



3 komeng:

CAHAYA berkata...

wah, makan buka puasa family macam gi buffet kat Hotel. ;)

hansuke berkata...

giler banyak rules. kalu aku dah pengsan dah. haha~ sib bek belah keluarga aku tak cerewet cm tu bila time mkn kalu tak dah lame aku jadi warga negara Australia..=)

* tak hengat nye lauk, bukan nya islam mengajar kita tuk sederhana ketika berbuka puasa?..hmm..

walahualam.

hilman.teddy berkata...

jemputan beriadah di tulisan gua. =D

Catat Ulasan