prooooooT~

Jumaat, Ogos 07, 2009

nak ilik kut ipi

..ate anak kecil berumur 6tahun.diulangi 6tahun ye.ehe.dan sekarang anak kecil tersebut 25tahun besarnye dan chanteknye tidak mgambarkan kepelatannye y blanjutan 6tahun tumbesarannye y kemungkinan suda bskula tadika ketika itu.tapi serunuk ble menadah telinge mdengar kepelatan anak2 kecil ye?ehe.4me laa.rini ak duk cbok mlayan spupu kekupuku y pelat2.comey seyh!2 y rini ak mndi pagi pada jam 18:00.ha ha


pics sepupu sekupuku seharian tadi bsameku :)

aku pom kecik2 dolu pelat ugek...p smpai 3tawun je kowt.ehe.xkesah korg nk pelat pom sbb korg masih ag comey~cni de ak wat research skit psl pelat ni.urmm ada satu kajian dari Barat yang dibuat tentang sebutan bunyi-bunyi. Sebanyak 75% kanak-kanak boleh menyebut bunyi-bunyi tertentu pada umur yang tertentu.

Pada usia anak 3 tahun, anak-anak sepatutnya sudah boleh menyebut bunyi-bunyi]

p,b,m,h,w,n,t,d,g,ng

Pada usia anak 3 1/2 tahun, tambah lagi

k,f

Pada usia anak 4 tahun, tambah lagi

l, sh, ch

Pada usia anak 4 1/2 tahun,

s,z,j

Pada usia anak 5 tahun,

r

Pada usia anak 6 tahun,

v

Pada usia anak 7 tahun,

th(macam bunyi huruf tha(al quran)

Mungkin ini boleh dijadikan panduan umum.Tapi 1.janganlah ambil panduan ini secara rigid. Mungkin sesetengah anak tidak mengikut betul-betul panduan ini. Cuma kalau anak tidak boleh menyebut sesuatu bunyi itu, cuma tengok umurnya. Mungkin pada umur itu, memang ramai anak yang belum boleh menyebut bunyi sekian sekian.

2.kita boleh latih anak menyebut bunyi yang betul. Contoh:Bunyi huruf s, cuba panjangkan sebutan bunyi sssss sebelum menyebut perkataan susu.ssssssusu. Jadi tak delah anak menyebut cucu.

3.jangan cakap pelat dengan anak

Wallahuaklam.

http://www.mesra.net/forum/lofiversion/index.php/t52329.html~cni de dialog pelat y......tgk sndr ye.rugi klo xbce O.o

0 komeng:

Catat Ulasan